Digital workshop i december

Förutom att föreningen börjat planera 2024 års träff så anordnar också Kristianstad och Haninge kommun ett evenemang strax före Jul i år. Temat är koppling från QGIS till nationella geodataplattformen och QGIS Server.

Plats: Digitalt (Teams)
Datum: 2023-12-14
Anmälan: Skriv till mattias.spangmyr@haninge.se med ”Anmälan till QGIS Sveriges höstworkshop 2023” i ämnesraden och ange om du anmäler dig till Pass 1, Pass 2 eller båda.

Avgift: Kostnadsfritt. Kaffe och fika får en ordna själv till självkostnadspris.

Pass 1, 9:00-10:00: Från QGIS till Nationella Geodataplattformen

Vi har utvecklat en plugin, NGP Connect, som gör det möjligt att ladda upp information till Nationella Geodataplattformen direkt från QGIS. Det är en generell hantering som inte är kopplad till någon speciell datamodell. Å andra sidan blir man själv ansvarig för att skapa giltig JSON-data enligt specifikationen. För närvarande stöds uppladdning av dokument, referenser, samt domänobjekt i form av detaljplaner och byggnader. Jag tänkte gå igenom hur det fungerar och visa mer i detalj.

Paus: 10:00 – 10:15

Pass 2, 10:15 – 11:45: Installera QGIS Server utan Linux och Apache Web Server

Vi på GIS-enheten i Haninge tampades med dålig prestanda och konfiguration av Apache Web Server för vår QGIS Server i ett par år och hittade ingen smidig lösning. Sen hörde vi från en annan kommun att de hade fått hjälp av konsulter att installera QGIS Server direkt i Windows IIS, utan Apache Web Server, och att de hade fått betydligt bättre prestanda – mer jämförbart med en Linuxinstallation. Vi tog hjälp hos oss också och känner nu att vi har fått tillräckligt bra koll på lösningen för att kunna dela med oss av hur det går till. Jag visar hur vi numera konfigurerar vår QGIS Server och avslutar med en workshop-del där vi kan diskutera, jämföra och hjälpa varandra framåt i hanteringen av QGIS Server.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *